Du kan selvsagt løpe halvmaraton så ofte du vil, men det er noen ting du bør vurdere før du planlegger dine løp. Det er grenser for hvor mye kroppen din tåler, så det er viktig å være oppmerksom på treningstoleransen din. Det er best å lytte til hva kroppen forteller deg og ikke presse deg selv for hardt, og hvis dette er første gang du løper halvmaraton, er det best å starte med å fullføre et løp før du planlegger flere.
Å løpe halvmaraton er en prestasjon som få mennesker noen gang vil oppleve. Det krever både fysisk evne og mental styrke for å løpe 21,1 km, spesielt når du tenker på de lange månedene med forberedelse det vanligvis krever for å nå kondisjonsnivået for å fullføre et halvmaraton.
Å løpe et halvmaraton kan du gjøre med noen få måneders mellomrom til ett løp i året, men det finnes mange forskjellige kroppstyper med forskjellige restitusjon og treningsbehov, så hver enkelt person må vurdere disse før de planlegger sine halvmaratonløp.
Så hvor ofte du bør løpe et halvmaraton avhenger av kroppstype og kondisjonsnivå. For de fleste er det et godt mål å løpe et halvmaraton med noen måneders mellomrom. Imidlertid kan noen mennesker kun kan løpe et løp i året, dette er også helt normalt. Husk at du ikke trenger å løpe halvmaraton for å bli ansett som en aktiv person – det er mange andre måter å holde seg i form på!
Les mer om hvordan trene til halvmaraton her
Skader under et halvmaraton
Å løpe å trene til halvmaraton er selvfølgelig en veldig god måte å holde seg i form på, men det er viktig å være klar over skaderisikoen hvis du løper halvmaraton for ofte. En av de vanligste skadene løpere opplever er beinhinnebetennelse.
Benhinnebetennelse er forårsaket av betennelse i muskler og sener foran på leggen. De kan være ekstremt smertefulle og kan ta fra noen uker eller opptil flere måneder å helbrede.
Andre vanlige skader inkluderer runners knee, som er forårsaket av overforbruk av kneleddet, og akillessenebetennelse, som er en tilstand som forårsaker smerte og hevelse i akillessenen. Hvis du opplever smerte eller ubehag mens du løper en halvmaraton, stopp umiddelbart og oppsøke en lege.
Vi anbefaler derfor at du følger et halvmaraton treningsprogram.
Uansett om du bare planlegger å bare løpe et løp i året eller om du har planer om å fullføre et halvmaraton hver måned så er det en treningsform som gir deg mange helsefordeler. Vi har listet opp noen av fordelene med å løpe halvmaraton under.
Fordeler med å løpe halvmaraton:
- Holder deg i god form
- Fremmer vekttap
- Forbedrer humøret ditt
- Øker stoffskiftet ditt
- Øker bentettheten din
- Reduserer risikoen for hjertesykdom, diabetes, høyt blodtrykk og enkelte kreftformer
- Kan være lettere belastning på knærne enn å løpe et vanlig maraton
Konklusjon
Å løpe halvmaraton kan som sagt være en utrolig opplevelse som både gir fysiske og mentale fordeler. Det er imidlertid uansett viktig å kjenne grensene dine og lytte til hva kroppen din forteller deg – det er mange risikoer forbundet med å løpe et halvmaraton for ofte!
Husk å få i deg drikke og mat før halvmaraton!
Hvis dette er første gang du løper et halvmaraton, start med å begrense deg til et løp i første omgang. Vi håper dette innlegget har vært nyttig for de av dere som ønsker litt veiledning om hvor ofte de bør løpe et halvmaraton.